d
FB TW IG

#thelma_winery

Image Alt

A versenyről

FELHÍVÁS

A portugieser fajta egész Közép-Európában elterjedt, hívják portugizernek, purtugizacnak, portugalkának, blauer portugiesernek vagy modrý portugalnak, így jó lenne mindezeket a borokat egy mezőnyben látni. Idén már kilencedszerre rendezzük meg a nemzetközi portugieser fajtaversenyt, rendezvényünk első napján, április 14-én nemzetközi zsűri előtt mérkőznek meg a benevezett borok.

A versenyt a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. szervezi, a Pécsi Borozó szerkesztősége közreműködésével.

Négy kategóriában lehet nevezni a Portugieser Du Monde versenyen:

  • fiatal portugieserek (2022-es évjárat)
  • évjáratos portugieserek (2021 vagy korábbi évjárat)
  • minimum 50%-ban portugiesert tartalmazó házasítások
  • portugieser különlegességek (fehérborok, rozék, pezsgők stb.)

NEVEZÉS MENETE

Nevezni 2023. március 31-ig a www.portugieserdumonde.com oldalon keresztül a nevezési űrlap kitöltésével lehetséges. A sikeres nevezésről visszaigazoló e-mailt küldünk. A nevezés a nevezési díj bankszámlájára történő megérkezésekor válik véglegessé.

A nevezés díja:

Első minta: €35, minden további nevezett tétel esetén €25/minta.

Mintánként 3 palack küldendő be a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. címére:

Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft.

7800 Siklós, Felszabadulás u. 80.

A nevezőnek tételenként 3 palack ingyen mintát kell eljuttatni a verseny rendezőjéhez, eredeti kiszerelésben, 0,75 literes kiszerelés esetén. Amennyiben a kiszerelés nem 0,75 literes, legalább 3 liternek megfelelő mennyiségű palackszám szükséges. A palackokon fel kell tüntetni a származási helyet, mely alatt a termék forgalmazásra kerül. Csatolandó továbbá 1 db, a mintán alkalmazottal megegyező címke, melyet a jelentkezési lapra szükséges felragasztani.

A versenyen való részvételhez a nevezőknek mintánként be kell fizetniük a verseny szervezője által előírt nevezési díjat, a szervező által adott tájékoztatás szerint.

A nevezési lapot kinyomtatva, aláírva is szükséges megküldeni a nevezett borokkal együtt.

A Pannon Borrégióban a szekszárdi és villányi hegyközségeknél is le lehet adni a mintákat.

A szlovén és horvát termelők Zágrábban is leadhatják a mintákat, kontakt: Željka Balja (Tel.: +385 95 896 2810, e-mail: zeljka.balja@gmail.com)

BÍRÁLATI RENDSZER

A borok értékelése nemzetközi bírálóbizottságok által történik. Minden bizottság 5-7 elismert kóstolási szakértőből áll. A szervező ország a tagok legfeljebb 50%-át jelöli a bizottságba.

Minden bizottság munkáját bizottsági elnök felügyeli. Feladata elvégzésében a borverseny elnöke nyújthat segítséget. A bizottságok csendben, a Versenyszabályzatban leírt feltételek maradéktalan betartása mellett dolgoznak.

A borok értékelése a Nagy nemzetközi borversenyek Szövetsége (VinoFed) által ajánlott és U.I.Œ, valamint az O.I.V. által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lapon történik, a bírálatot segítő számítógépes program és tabletek segítségével.

Amennyiben egy vagy több bizottsági tag nem találja a mintát megfelelőnek, kezdeményezheti(k) annak kizárását. Amennyiben szükséges, a bizottsági tagok egyöntetű döntése alapján a minta kizárható.

A bírálók által adott pontokat a technikai titkárság összesíti a számítógépes program segítségével, majd a számolt átlag adja a bor végleges pontszámát. Az átlagnál bármely irányban 5 pontnál jobban eltérő pontszámok közül a leginkább eltérő pontszám (pozitív és negatív irányban is) nem kerül beszámításra.

Champion: Mind a négy kategóriában 1-1 bor kaphatja meg a verseny champion díját, amelyet a 3 legjobb pontszámot elért borból választják meg az adott kategórián belül.

Mindkét kategóriában az alábbi érmek kerülnek odaítélésre:

• Aranyérem (legalább 90 pont),

• Ezüstérem (legalább 85 pont).

Ország legjobbja – “Best of Country”: Amennyiben egy külföldi országból legalább 10 minta érkezik, akkor a nevezett minták közül a legtöbb pontszámot elért aranyérmes bor különdíjban részesül.

A borverseny szervezője a champion és érem díjakat elért borok számára a díj feltüntetését a palackon (kiegészítő címkén – “macaron”, vagy nyomdai úton a címkén) külön feltételek alapján engedélyezi. A megállapodás nélküli hivatkozás, logó használat a későbbi versenyekről történő kizárást eredményezi.